H Í R L E V É L

2023.1.

Kedves Sorstársam!

2022. június 1-től vagyok az egyesület elnöke, azóta tervezek egy hírlevelet – valami olyasmit, ami régen a HIRMODNÓ újságunk volt – sajnos a papír alapú újság nyomdaköltsége és annak postázása nagyon drága, ezért az elektronikus módot választottuk.

Bemutatkozó videó:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/3202764893305536

Adománygyűjtő kampány

SEGÍTS, HOGY RENDELKEZÉSRE ÁLLHASSUNK!

A kitűzött összeg 48 %-a összegyűjt már általatok!

A magas rezsiköltségek miatt kérünk, hogy támogasd segítő tevékenységünk fenntartását, hogy mi is segíthessünk a mozgáskorlátozott társaink problémáinak megoldásában!

Az adományokat az alábbi elérhetőségen várjuk:

https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2727

Kérjük, segítse Ön is a munkánkat!

Az egyesület nyitva tartása  

A központi iroda (1136. Budapest, Hegedűs Gyula u. 43) 2023. január 9-én nyit. Az alábbi nyitva tartás alkalmával személyesen rendezheted a tagdíjadat vagy ügyes bajos dolgaiddal, problémáddal az egyesületünkbe látogathatsz, ha tudunk, segítünk.

Hétfőn 9-17,30 óráig

Keddtől – csütörtökig 9-15 óráig

Pénteken nincs ügyfélfogadás, de 9-14 óráig halaszthatatlan ügyekben az iroda nyitva van

Amiben segíteni tudunk

Az egyesületünk 2023. január 9-én hétfőn nyit. Az alábbiakban tudunk segíteni:

A Támogató Szolgálat két gépkocsivezetővel egy gépkocsival, valamint két személyi segítővel áll a sorstársak rendelkezésére.

Az Otthonápolás munkatársai képzett ápolók és gyógytornászok, akik szintén segítik a műtétek utáni, otthoni rehabilitációt.

Akinek átmenetileg van szüksége segédeszközre, (kerekesszékre, speciális betegágyra, rollátorra, stb.) a segédeszköz kölcsönzés lehet a megoldás, ebben is tudunk segíteni.

Információt nyújtunk a lakás átalakítási támogatással, a személygépkocsi vásárlási támogatással kapcsolatos kérdésekben, valamint az egyetemes tervezés elveit figyelembe véve akadálymentesítési ügyekben is segítünk. 

Kedvezményes nyaralást tudunk biztosítani Albertirsai pihenőházunkban, ami a gyógyvizű strand közelében van. Ellátás nélkül, de igény esetén akár fél- vagy teljes panziós ellátással is igénybe vehető a pihenőház.

Ügyfélszolgálat bemutatkozása:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/2650476541755940

Támogassa egyesületünket adója

1 %-ával

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete

Adószám: 19000321-2-41

Rezsitámogatás…

A Fővárosi Önkormányzat a Budapesten élőket évi 48.000,- Ft (összesen, havi 2.000,- Ft) rezsitámogatásban részesíti 2022. október 1-től. A támogatás kérhető:

– Távhőszolgáltatásra,

– Víz- csatornadíj,

– Szemétszállítási,

– Gázszolgáltatás,

– Villamosenergia-szolgáltatás költségeinek csökkentéséhez.

Kik jogosultak:

 • időskorúak járadékában részesül,
 • aktív korúak ellátására jogosult,
 • lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
 • ápolási díjban részesül,
 • gyermekek otthongondozási díjában részesül,
 • lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatásban részesül,
 • tartós ápolást végzők időskori támogatásában részesül,
 • álláskeresési járadékban részesül,
 • nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül,
 • magasabb összegű családi pótlékban részesül,
 • fogyatékossági támogatásban részesül,
 • vakok személyi járadékában részesül,
 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
 • otthonteremtési támogatásban részesült, a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül,
 • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket,
 • közfoglalkoztatott,
 • Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény (a továbbiakban: NEPtv.) szerinti Lebonyolítóval a NEPtv. szerinti bérleti jogviszonyban áll,
 • az álláskeresőként való nyilvántartásba vételről, valamint a nyilvántartásból való törlésről szóló NGM rendelet szerinti nyilvántartásból törlésre nem került, de ellátásban már nem részesül, vag
 • védendő fogyasztó.
 • öregségi nyugdíjban részesül (ideértve a saját jogú mezőgazdasági szövetkezeti járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadékát is)
 • korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül,
 • rehabilitációs ellátásban vagy rokkantsági ellátásban részesül (ideértve a kivételes rokkantsági ellátást is),
 • rokkantsági járadékban részesül,
 • baleseti járadékban részesül,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában részesül,
 • átmeneti bányászjáradékban részesül, vagy
 • táncművészeti életjáradékban részesül

A víz, csatorna és szemétszállításra kért támogatás együttes összege 2.000,- Ft/hó a többi egy-egy rezsifajta (pl. villany) 2.000,- Ft/hó lehet

A támogatást igényelni kell. Amennyiben szükséges az egyesületben 2023. január 9-én 9 órától várjuk a sorstársakat, segítünk a rezsitámogatást igénylő lap kitöltésében. Az igénylőlapot az alábbi linkre kattintva a lap alján megtalálod.

Forrás: https://budapest.hu/Lapok/2021/vegye-on-is-igenybe-a-fovarosi-lakasrezsi-tamogatast.aspx

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szjatv.) rendelkezései alapján lehetőség van az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybe vételére a külön jogszabályban meghatározott súlyos fogyatékosság vagy tartós, súlyos betegség esetén. Az alapvető szabályok 2023-ban nem változnak, de a minimálbér emelése miatt az érvényesíthető kedvezmény összege emelkedik.

Forrás: https://tamogatoweb.hu/szemelyi-adokedvezmeny/?fbclid=IwAR1jcQCJkM-S9cRxDmqPGMtijLPpG9seNcEcNaFJ9XO7zm_Ab3XcStGkEMI

Adventkor Bécsben jártunk…

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Szállító Szolgálata – a Halottak napi temetőjárat sikere után – megszervezte az adventi bécsi kirándulásokat is a súlyosan fogyatékosok részére. A speciális rámpával felszerelt egyesületi busszal három hétvégén, szombaton ki tudtuk vinni kerekesszékes sorstársakat Schönbrunnba a kastély körüli adventi vásárra, majd körbejártuk Bécs nevezetességeit busszal. Aki akart vásárolni arra is volt lehetőség. Szép élményekkel, teli szatyrokkal, vidám hangulatban tértünk haza este.

Mariazelli advent…

A Teréz- és Erzsébetvárosi Szervezet Mariazellbe szervezett egész napos adventi kirándulást. Korán reggel indultunk. Mariazell főterére érve először a méltán híres Arzberger Likőrmanufaktúrába mentünk. Megismerkedtünk a likőrkészítés körülményeivel, majd a likőrkóstolás után mindenki vásárolhatott is a finom nedüből. Igen jó hangulatba mentünk tovább a Pirker Mézeskalács manufaktúrába, ahol a mézeskalács múzeum után a mézeskalács készítés folyamataival is megismerkedhettünk egy üvegfalú folyosón keresztül. A manufaktúrában ma már mintegy hetvenféle mézeskalácsot készítenek kézzel. Vásárlásra itt is volt lehetőség. Végül megtekintettük, a gyertyabarlang után, világhírű és gyönyörű máriazelli kegytemplomot és a gazdag kincstárt. A szabad program után késő este értünk haza.

A kirándulásról készített telefonos felvételt összeállította Veronika Berger Mezei, amelyet ezúton is köszönünk neki.

Budavári Szervezet

Karácsony – Tombola -Vásár

December 6-án tartottuk meg évzáró összejövetelünket, amit egy kis „csavarral” megszínesítettünk. Karácsonyi dalokat énekeltünk Ruszkai Kati vezetésével (Ő a Mátyás templom énekkarának tagja, a Pápa fogadásánál is szerepelt a kórusban). Szép verseket és saját kis történeteket hallgattunk meg tagjaink előadásában (Polgár Ildi, Csorba Béláné -Csorbi, Rácz Vera). A műszaki segítséget Kóbor Mária biztosította, aki a felmerülő kéréseket rögtön igyekezett teljesíteni, pl. az interneten való kereséssel. Távollévő tagjainkról sem megfeledkezve, Rácz Vera kedves megfogalmazásában, általunk is aláírt karácsonyi képeslappal üdvözöltük Őket, amit postán keresztül juttattunk el részükre. Nagyon köszönjük!

Az asztalt saját készítésű, fakéreg alapú ünnepi asztaldísz ékesítette.

Az Ünnepre való ráhangolódás mellett lehetőségünk nyílt tombolával egybekötött ajándék vásárlásra is. A vásári holmik kiválasztásának lehetőségét a tombola szelvények kihúzásának sorrendje határozta meg (eleinte kissé döcögősen, majd egyre könnyebben ment).

Armné Kovács Kati rendszeresen megörvendeztet bennünket az általa készített házi süteményekkel, nem történt ez másképp most sem. Finom, ünnepi asztalra kívánkozó finomságokkal lepett meg bennünket. Nagyon köszönjük!

További meglepetésként – a Kultúrház vezetősége és az akkori Egészséges élet- reform táplálkozás témában előadó egyetértésével – megkínáltak minket a reform konyha által megálmodott és kivitelezett rétes különlegességekkel, úgymint lazacos, spenótos, fetás és még további töltetűekkel.

Nem szokva még meg az ízvilágot, – amit bemutattak ezáltal, – lassan ismerkedtünk az íz élménnyel.

Érdekes és újszerű élményt adott számunkra. Ezúton is köszönjük kedvességüket és szeretettel teli bemutatkozásukat.

Az összejövetel igen változatosra és színvonalasra sikeredett, köszönhetően támogatóink és tagjaink önzetlen példaértékű közreműködésének! (lejegyezte:Szalkó Anna)

Teréz- és Erzsébetvárosban 2023-ra tervezett programok…

Januárban ismét színházba látogatunk. Többek között készülünk megtekinteni a Néprajzi Múzeumot, a Kőbányai Víztározót, a Magyar Zene Házát (vagy az Operaházat), a budafoki Barlanglakás Múzeumot, valamint ellátogatunk Walter Rózsi, híres operaénekes villájába a Bajza utcába. Kirándulást tervezünk „A rómaiak nyomában” (Villa Romana, Tác-Gorsium) valamint Esztergomba és a párkányi vásárra. Említésre méltó rendezvényeink lesznek a hagyományos nyuszi buli, valamint a karácsonyi műsoros estünk.

A rendezvényekről és programokról a részletes tájékoztatást az aktuális hírlevélben közöljük.

Minden hónapban klubnapot tartunk (június és július kivételével) a hónap utolsó szerdáján 16-18 óra között az EÖTVÖS 10 Közösségi és Kulturális Színtér (1064. Budapest, Eötvös u. 10.) III. emeleti 321-es szobájában, ahova minden tagtársunkat és érdeklődőt szeretettel várunk. Klubvezető: Herczlné Rohonyi Olga Elérhetúségei: E-mail: herczl52@gmail.com, Mobil: 20 950 7950

KERÜLETI KLUBOK

Szeretettel várunk minden tagunkat a kerületi klubjaink rendezvényein.

KerületKerületi vezető neveTelefonszáma:Klubnap időpontjaHol
I.Dr. Szalkó Anna30 599 31 16Hónap első kedd 14-17 óraMárai Sándor Művelődés Ház (I.Krisztina tér 1.)
II.Dr. Szalkó Anna30 599 31 16Hónap első kedd 14-17 óraMárai Sándor Művelődés Ház (I.Krisztina tér 1.)
III.Bánáti  Istvánné20 943 23 22Hónap második hétfő 14 óraEsernyős Óbudai Kult.Sport Kft. (III.Fő tér 2)
III.Berger Veronika30 609 93 69Hónap utolsó hétfő 14-16 óraBékásmegyeri Közösségi Ház (III.Csobánka tér 5)
IV.Németh Anna20 547 50 07Hónap harmadik kedd 11-13 óraPolgár Centrum Tükrös terem (IV.Árpád út 66)
IV.Koller Sándor70 618 02 92Kedd,péntek 10-14 óraBp.IV.Nádasdy Kálmán u. 17.
V.Becsey János30 623 10 66  
VI.Herczlné Rohonyi Olga20 950 79 50Hónap utolsó szerda 16 óraEÖTVÖS 10. Közösségi és Kulturális Színtér
VII.Herczlné Rohonyi Olga20 950 79 50Hónap utolsó szerda 16 óraEÖTVÖS 10. Közösségi és Kulturális Színtér
VIII. —   
IX. —   
X.Mudrony Józsefné30 850 42 22Hónap első szeda 14-17 
XI.Birtalan Lászlóné30 654 26 75  
XII.Berger Veronika30 609 93 69Hónap harmadik csütörtök 14 óraGondozó Központ (XII.Kiss János altábornagy u.33.)
XIII.Kogon Mihály20 569 50 19Hónap utolsó hétfő 14 óraCivilek Háza (XIII. Váci út 50.)
XIV.Sebestyén Lajosné30 360 77 51Hónap utolsó péntek 15 óra 
XV.Kiss Sándor20 229 23 44  
XVI.Tábiné Hidvégi Csilla30 346 66 99Hónap harmadik kedd 14 óraDerűs Alkony (XVI. János. u. 49.)
XVII.Horváth  Andrásné30 368 56 00Hónap utolsó hétfő 14 óraVigyázó Sándor Művelődési Ház (XVII.Pesti út 113.)
XVIII.Szabó Imre7044-940Hónap második péntek 15-18 óraHol?
XIX.Csizovszky Andrea20 345 60 15Hónap első péntek 15-17 óraKispesti Kaszinó 1191. Bp. Fő u. 42.
XX-XXIII.Kovács Józsefné20 502 27 07Minden héten hétfőn 9-12 óraCsili Művelődési Központ (XX.Nagy Győri István u. 4-6.)
XXI. —   
XXII.Forró Tamásné20 372 67 17Hónap első kedd 14-17 óraKlauzál Gábor Műv.Ház (XXII.Nagytétényi út 31-33.)

Bemutatkozó videók:

I. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/1091246834873880

III.kerület, Békásmegyer:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/1786071671779331

VI. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/472945588283698

VII. kerület: https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/562068812417271

XII. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/816670479404550