Magunkról

Egyesületünk tisztségviselői

Elnök: Kogon Mihály

Elnökhelyettes: Herczlné Rohonyi Olga

Tiszteletbeli elnök: Földesi Erzsébet

Elnökség: Becsey János , Illés Barbara, Bánáti Istvánné, Koller Sándor, Tábiné Hídvégi Csilla

Felügyelő Bizottság: Kiss Sándor FEB tag, Forró Tamásné – elnök

Irodavezető: Kerényi Ibolya Hanna

Gazdasági vezető: Postásné Balázs Ildikó

Ügyfél szolgálati munkatárs: Bodó János

Egyesületünk 1977-ben alakult, alapító okiratát 19 alapító tag írta alá. Az alapítók között voltak mozgássérült emberek, gyógytornászok és orvosok is. Akkoriban az volt az elképzelés, hogy úgy működjön, mint a Rehabilitációs Társaság. Azóta az egyesület irányítását maguk a mozgássérült emberek vették kézbe és a budapesti mozgalom a „semmit rólunk nélkülünk” elve alapján végzi munkáját. Egyesületünk szoros együttműködésben dolgozik más fogyatékosságot képviselő szervezetekkel.

Kétszintű érdekképviselet

Budapesten a mozgássérült embereknek két szintű érdekképviselet alakult ki. Nagyon aktív és ember közeli a kerületi szervezetek munkája. Huszonkét helyi szervezetünk van:

Budavári, Óbudai, Békásmegyeri, Újpesti, Káposztásmegyeri, Belváros-Lipótvárosi, Terézvárosi, Erzsébetvárosi, Józsefvárosi, Ferencvárosi, Kőbányai, Újbudai, Hegyvidéki, Angyalföldi, Zuglói, Rákospalota-Pestújhely-Újpalotai, Mátyásföldi, Rákosmentei, Lőrinci, Kispesti, Erzsébeti, Budafok-Tétényi.

Az egyesület keretében működik egy ifjúsági tagozat is. Tevékenységünk Budapest határán is túlnyúlik, hiszen a fővárossal szomszédos Vecsés helyi szervezete is egyesületünk része.

Kerületi szervezeteinket aktivisták működtetik. Nagyon fontos szerepük van az egyének problémáinak megoldásában, a hovatartozás érzésének megteremtésében. A szervezetek számon tartják, felkutatják a kerületben élő, számos esetben otthonukból kimozdulni nem képes sorstársakat, rendszeresen meglátogatják az egyedülálló betegeket, és nagyon sokat tesznek azért, hogy a karácsonyi ünnepek táján mindenki úgy érezze: tartozik egy közösséghez. Ezzel olyan hiánypótló feladatot látnak el, amely egyetlen hatóság feladatainak sem része. A szervezetek helyi közösségteremtő munkájukon túlmenően, partnerségi viszonyban a kerületi önkormányzatokkal, ellátják nemcsak tagjaik, de a kerület valamennyi mozgássérült lakosának helyi szintű érdekképviseletét is.

Budapesti szintű érdekképviseleti munkánkat a XIII. kerületi, Hegedűs Gyula utcai központunkban végezzük. Itt telefonos és személyes ügyfélszolgálatot tartunk fent. Bár ügyfélszolgálatunk a sorstársi, a fogyatékos emberek jogaira és kötelességeire vonatkozó információnyújtáson kívül már az egyesület támogató és otthonápolási szolgáltatásait is szervezi, mégsem váltunk hivatallá. Megmaradt a sortársi, ember-ember közötti viszonyunk az ügyfélszolgálaton megjelenő érdeklődőkkel. Nem szeretnénk, ha bárki is csak ügyfélnek érezné magát. Szolgáltatásaink révén egyesületünk felé egyre nagyobb az érdeklődés, tagságunk folyamatosan nő.

Tagságunk

Egyesületünk fennállása alatt mintegy 10 000 fő került bejegyzésre tagként. Aktuális tagnyilvántartó rendszerünk közülük azokat a tagokat tartja nyilván, akik aktív, közvetlen kapcsolatban vannak az egyesülettel (tagdíjat fizetnek, információt kérnek, rendezvényeinken részt vesznek stb.).

Ez alapján 5634 tagunk van.

A tagság nem és kor szerinti összetételét a mellékelt táblázatok, grafikonok mutatják.

Közhasznú szervezetként a tagjainkon kívül a Budapesten élő mozgáskorlátozottak közösségformálását, érdekképviseletét és ügyeik érdekérvényesítését is ellátjuk. Támogató szolgálatunkat minden fogyatékossági csoport számára biztosítjuk. Dolgozóink szintén többféle fogyatékossági csoportból kerülnek ki. Rendezvényeink mindenki számára nyitottak.

Tagjaink életkor szerinti megoszlásának statisztikája letölthető formátumban

osszegzes_tagjaink_eletkorsz_megoszlasa