MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő újabb kormányzati intézkedésekről

FRISS ! INTÉZKEDÉSI TERV

A TELJES DOKUMENTUM IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ

Tisztelt Egyesületei Vezetők!
Tisztelt Egyesületi Tagok!
Kedves Barátaim!

A MEOSZ haladéktalan fellépésének köszönhetően a kormány lépett a mozgáskorlátozott emberek és családjaik védelme érdekében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a javaslatainkat is magában foglaló Intézkedési Tervet dolgozott ki az új koronavírus járvány időszakában az otthonukban élő fogyatékos személyek és családtagjaik számára. Az Intézkedési Terv a felelősök megnevezésével részletes feladatbontásban írja elő, hogy miként kell gondoskodni a fogyatékos személyekről a veszélyhelyzetben annak érdekében, hogy egy napra se maradjanak ellátatlanul.

Levelem mellékleteként csatolt dokumentumban olvashattok arról részletesen, hogy a kormány milyen intézkedésekkel segíti a mozgáskorlátozott embereket. A fogyatékos személyekről való gondoskodás keretében a helyi önkormányzatok felveszik a kapcsolatot egyebek mellett a helyi érdekvédelmi szervezetekkel is annak felmérése végett, hogy a területükön hány olyan fogyatékos személy él, aki a veszélyhelyzet idején támogatásra szorul, illetve adott esetben támogatásra szorulhat például családtag betegsége, vagy karantén esetén.

Tisztelt Egyesületi Vezetők!

A MEOSZ a veszélyhelyzet kihirdetésekor azonnal felszólalt, garanciákat és intézkedéseket kért Magyarország kormányától, az Operatív Törzstől a fogyatékos emberek ellátásának, és biztonságának megóvása érdekében. Az EMMI az Intézkedési Tervben a mozgáskorlátozott emberekre is kiterjesztette mindazon segítő intézkedéseket, melyek eddig csak az idős emberekre vonatkoztak. A veszélyhelyzetben olyan új megoldandó feladatokkal, és soha nem látott akadályokkal kell szembe néznünk, melyre Szövetségünk életében még nem volt példa. Ránk, Vezetőkre most olyan kiemelt figyelem irányul, és ezzel együtt olyan felelősség hárul, melynek súlya egy pillanatig sem feledtetheti el velünk, hogy minden alkalmat meg kell ragadnunk a mozgáskorlátozott emberek közösségének védelmére. Kérlek benneteket, hogy segítő együttműködésetekkel támogassátok a hozzátok érkező megkereséseket, hiszen így juthatnak el valamennyi segítségre szoruló fogyatékos emberhez az arra hivatottak. Kérlek benneteket, hogy segítsetek abban is, hogy minél több mozgáskorlátozott emberhez és családjaikhoz jusson el az a felhívás, hogy vegyék fel az illetékes önkormányzattal a kapcsolatot, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni arról, hogy ki, mikor, milyen segítségben részesülhet.

Kedves Barátaim!

Szövetségünk ereje tagszervezeteinkben rejlik, s erre ebben a nehéz időszakban különösen nagy szükség van. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a segítség minden érintetthez eljuthasson!

Vigyázzunk egymásra!

Üdvözlettel: Kovács Ágnes elnök