Egyesületi felhívás !

Mozgássérültek Budapesti elnökeként az az információ jutott el hozzám, hogy a gyógyászati segédeszköz, gyártok és forgalmazok is nagyon komoly bajban lesznek, mert nem kapnak vényt, nincs megrendelés, s ami a legfontosabb a fogyatékos emberek nem fognak hozzájutni az életvitelükhöz nélkülözhetetlen eszközökhöz.

Az OORI-ból haza küldött emberek mindenféle eszköz nélkül kell, hogy “rehabilitálódjanak” otthon.

Nem lesz mankó, fürdetőszék, higiéniát biztosító eszköz, protézis. Ha a műszerészeket elbocsátják -mert nem kapnak bérkompenzációt-, akkor annak hosszú távon nagyon komoly hatása lesz a fogyatékos emberek életére, nem csak a most haza küldött emberek életére.

Ezért nagyon fontos lenne, hogy ez az “iparág” is kerüljön be nemzet gazdaságilag kiemelt ágazatok közé. Továbbá a Kormány 108 rendelete szerint ne sújtsa az ágazatot külön adó, a kereskedelmi cégekhez hasonlóan, hiszen rehabilitációs feladatot, közfeladatot látnak el.

Fontos lenne, hogy a Pénzügy Minisztérium most készülő rendeletében ez iparág kiemeltként szerepeljen és ne kelljen a kereskedelmi cégekhez hasonló adót fizetniük.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete ebben az időszakban különösen fontosnak tartja, hogy a rehabilitációt és a mindennapi életvitelt lehetővé tevő eszközök, gyógyászati segédeszközök biztosítása folyamatos legyen.

Ha ez az “iparág” nem szerepel a kiemelt ágazatok között, akkor az orvosi rehabilitációban elvégzett beavatkozások eredménye is könnyen kárban vész.

A magam részéről, mint érintett, 47 éve protézis használó fogyatékos ember messzemenőkig támogatom, hogy kerüljön a kormány elé olyan előterjesztés, ami lehetővé teszi a gyógyászati segédeszközök folyamatos biztosításához szükséges jogi szabályozást.

 A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete honlapján és facebook oldalán közzé tesszük ezt a levelet és várjuk tagjaink és miden érintett fogyatékos ember támogatást.

Kogon Mihály