Híreink

H Í R L E V É L

2023.1.

Kedves Sorstársam!

2022. június 1-től vagyok az egyesület elnöke, azóta tervezek egy hírlevelet – valami olyasmit, ami régen a HIRMODNÓ újságunk volt – sajnos a papír alapú újság nyomdaköltsége és annak postázása nagyon drága, ezért az elektronikus módot választottuk.

Bemutatkozó videó:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/3202764893305536

Adománygyűjtő kampány

SEGÍTS, HOGY RENDELKEZÉSRE ÁLLHASSUNK!

A kitűzött összeg 48 %-a összegyűjt már általatok!

A magas rezsiköltségek miatt kérünk, hogy támogasd segítő tevékenységünk fenntartását, hogy mi is segíthessünk a mozgáskorlátozott társaink problémáinak megoldásában!

Az adományokat az alábbi elérhetőségen várjuk:

https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2727

Kérjük, segítse Ön is a munkánkat!

Az egyesület nyitva tartása  

A központi iroda (1136. Budapest, Hegedűs Gyula u. 43) 2023. január 9-én nyit. Az alábbi nyitva tartás alkalmával személyesen rendezheted a tagdíjadat vagy ügyes bajos dolgaiddal, problémáddal az egyesületünkbe látogathatsz, ha tudunk, segítünk.

Hétfőn 9-17,30 óráig

Keddtől – csütörtökig 9-15 óráig

Pénteken nincs ügyfélfogadás, de 9-14 óráig halaszthatatlan ügyekben az iroda nyitva van

Amiben segíteni tudunk

Az egyesületünk 2023. január 9-én hétfőn nyit. Az alábbiakban tudunk segíteni:

A Támogató Szolgálat két gépkocsivezetővel egy gépkocsival, valamint két személyi segítővel áll a sorstársak rendelkezésére.

Az Otthonápolás munkatársai képzett ápolók és gyógytornászok, akik szintén segítik a műtétek utáni, otthoni rehabilitációt.

Akinek átmenetileg van szüksége segédeszközre, (kerekesszékre, speciális betegágyra, rollátorra, stb.) a segédeszköz kölcsönzés lehet a megoldás, ebben is tudunk segíteni.

Információt nyújtunk a lakás átalakítási támogatással, a személygépkocsi vásárlási támogatással kapcsolatos kérdésekben, valamint az egyetemes tervezés elveit figyelembe véve akadálymentesítési ügyekben is segítünk. 

Kedvezményes nyaralást tudunk biztosítani Albertirsai pihenőházunkban, ami a gyógyvizű strand közelében van. Ellátás nélkül, de igény esetén akár fél- vagy teljes panziós ellátással is igénybe vehető a pihenőház.

Ügyfélszolgálat bemutatkozása:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/2650476541755940

Támogassa egyesületünket adója

1 %-ával

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete

Adószám: 19000321-2-41

Rezsitámogatás…

A Fővárosi Önkormányzat a Budapesten élőket évi 48.000,- Ft (összesen, havi 2.000,- Ft) rezsitámogatásban részesíti 2022. október 1-től. A támogatás kérhető:

– Távhőszolgáltatásra,

– Víz- csatornadíj,

– Szemétszállítási,

– Gázszolgáltatás,

– Villamosenergia-szolgáltatás költségeinek csökkentéséhez.

Kik jogosultak:

 • időskorúak járadékában részesül,
 • aktív korúak ellátására jogosult,
 • lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
 • ápolási díjban részesül,
 • gyermekek otthongondozási díjában részesül,
 • lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatásban részesül,
 • tartós ápolást végzők időskori támogatásában részesül,
 • álláskeresési járadékban részesül,
 • nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül,
 • magasabb összegű családi pótlékban részesül,
 • fogyatékossági támogatásban részesül,
 • vakok személyi járadékában részesül,
 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
 • otthonteremtési támogatásban részesült, a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül,
 • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket,
 • közfoglalkoztatott,
 • Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény (a továbbiakban: NEPtv.) szerinti Lebonyolítóval a NEPtv. szerinti bérleti jogviszonyban áll,
 • az álláskeresőként való nyilvántartásba vételről, valamint a nyilvántartásból való törlésről szóló NGM rendelet szerinti nyilvántartásból törlésre nem került, de ellátásban már nem részesül, vag
 • védendő fogyasztó.
 • öregségi nyugdíjban részesül (ideértve a saját jogú mezőgazdasági szövetkezeti járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadékát is)
 • korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül,
 • rehabilitációs ellátásban vagy rokkantsági ellátásban részesül (ideértve a kivételes rokkantsági ellátást is),
 • rokkantsági járadékban részesül,
 • baleseti járadékban részesül,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában részesül,
 • átmeneti bányászjáradékban részesül, vagy
 • táncművészeti életjáradékban részesül

A víz, csatorna és szemétszállításra kért támogatás együttes összege 2.000,- Ft/hó a többi egy-egy rezsifajta (pl. villany) 2.000,- Ft/hó lehet

A támogatást igényelni kell. Amennyiben szükséges az egyesületben 2023. január 9-én 9 órától várjuk a sorstársakat, segítünk a rezsitámogatást igénylő lap kitöltésében. Az igénylőlapot az alábbi linkre kattintva a lap alján megtalálod.

Forrás: https://budapest.hu/Lapok/2021/vegye-on-is-igenybe-a-fovarosi-lakasrezsi-tamogatast.aspx

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szjatv.) rendelkezései alapján lehetőség van az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybe vételére a külön jogszabályban meghatározott súlyos fogyatékosság vagy tartós, súlyos betegség esetén. Az alapvető szabályok 2023-ban nem változnak, de a minimálbér emelése miatt az érvényesíthető kedvezmény összege emelkedik.

Forrás: https://tamogatoweb.hu/szemelyi-adokedvezmeny/?fbclid=IwAR1jcQCJkM-S9cRxDmqPGMtijLPpG9seNcEcNaFJ9XO7zm_Ab3XcStGkEMI

Adventkor Bécsben jártunk…

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Szállító Szolgálata – a Halottak napi temetőjárat sikere után – megszervezte az adventi bécsi kirándulásokat is a súlyosan fogyatékosok részére. A speciális rámpával felszerelt egyesületi busszal három hétvégén, szombaton ki tudtuk vinni kerekesszékes sorstársakat Schönbrunnba a kastély körüli adventi vásárra, majd körbejártuk Bécs nevezetességeit busszal. Aki akart vásárolni arra is volt lehetőség. Szép élményekkel, teli szatyrokkal, vidám hangulatban tértünk haza este.

Mariazelli advent…

A Teréz- és Erzsébetvárosi Szervezet Mariazellbe szervezett egész napos adventi kirándulást. Korán reggel indultunk. Mariazell főterére érve először a méltán híres Arzberger Likőrmanufaktúrába mentünk. Megismerkedtünk a likőrkészítés körülményeivel, majd a likőrkóstolás után mindenki vásárolhatott is a finom nedüből. Igen jó hangulatba mentünk tovább a Pirker Mézeskalács manufaktúrába, ahol a mézeskalács múzeum után a mézeskalács készítés folyamataival is megismerkedhettünk egy üvegfalú folyosón keresztül. A manufaktúrában ma már mintegy hetvenféle mézeskalácsot készítenek kézzel. Vásárlásra itt is volt lehetőség. Végül megtekintettük, a gyertyabarlang után, világhírű és gyönyörű máriazelli kegytemplomot és a gazdag kincstárt. A szabad program után késő este értünk haza.

A kirándulásról készített telefonos felvételt összeállította Veronika Berger Mezei, amelyet ezúton is köszönünk neki.

Budavári Szervezet

Karácsony – Tombola -Vásár

December 6-án tartottuk meg évzáró összejövetelünket, amit egy kis „csavarral” megszínesítettünk. Karácsonyi dalokat énekeltünk Ruszkai Kati vezetésével (Ő a Mátyás templom énekkarának tagja, a Pápa fogadásánál is szerepelt a kórusban). Szép verseket és saját kis történeteket hallgattunk meg tagjaink előadásában (Polgár Ildi, Csorba Béláné -Csorbi, Rácz Vera). A műszaki segítséget Kóbor Mária biztosította, aki a felmerülő kéréseket rögtön igyekezett teljesíteni, pl. az interneten való kereséssel. Távollévő tagjainkról sem megfeledkezve, Rácz Vera kedves megfogalmazásában, általunk is aláírt karácsonyi képeslappal üdvözöltük Őket, amit postán keresztül juttattunk el részükre. Nagyon köszönjük!

Az asztalt saját készítésű, fakéreg alapú ünnepi asztaldísz ékesítette.

Az Ünnepre való ráhangolódás mellett lehetőségünk nyílt tombolával egybekötött ajándék vásárlásra is. A vásári holmik kiválasztásának lehetőségét a tombola szelvények kihúzásának sorrendje határozta meg (eleinte kissé döcögősen, majd egyre könnyebben ment).

Armné Kovács Kati rendszeresen megörvendeztet bennünket az általa készített házi süteményekkel, nem történt ez másképp most sem. Finom, ünnepi asztalra kívánkozó finomságokkal lepett meg bennünket. Nagyon köszönjük!

További meglepetésként – a Kultúrház vezetősége és az akkori Egészséges élet- reform táplálkozás témában előadó egyetértésével – megkínáltak minket a reform konyha által megálmodott és kivitelezett rétes különlegességekkel, úgymint lazacos, spenótos, fetás és még további töltetűekkel.

Nem szokva még meg az ízvilágot, – amit bemutattak ezáltal, – lassan ismerkedtünk az íz élménnyel.

Érdekes és újszerű élményt adott számunkra. Ezúton is köszönjük kedvességüket és szeretettel teli bemutatkozásukat.

Az összejövetel igen változatosra és színvonalasra sikeredett, köszönhetően támogatóink és tagjaink önzetlen példaértékű közreműködésének! (lejegyezte:Szalkó Anna)

Teréz- és Erzsébetvárosban 2023-ra tervezett programok…

Januárban ismét színházba látogatunk. Többek között készülünk megtekinteni a Néprajzi Múzeumot, a Kőbányai Víztározót, a Magyar Zene Házát (vagy az Operaházat), a budafoki Barlanglakás Múzeumot, valamint ellátogatunk Walter Rózsi, híres operaénekes villájába a Bajza utcába. Kirándulást tervezünk „A rómaiak nyomában” (Villa Romana, Tác-Gorsium) valamint Esztergomba és a párkányi vásárra. Említésre méltó rendezvényeink lesznek a hagyományos nyuszi buli, valamint a karácsonyi műsoros estünk.

A rendezvényekről és programokról a részletes tájékoztatást az aktuális hírlevélben közöljük.

Minden hónapban klubnapot tartunk (június és július kivételével) a hónap utolsó szerdáján 16-18 óra között az EÖTVÖS 10 Közösségi és Kulturális Színtér (1064. Budapest, Eötvös u. 10.) III. emeleti 321-es szobájában, ahova minden tagtársunkat és érdeklődőt szeretettel várunk. Klubvezető: Herczlné Rohonyi Olga Elérhetúségei: E-mail: herczl52@gmail.com, Mobil: 20 950 7950

KERÜLETI KLUBOK

Szeretettel várunk minden tagunkat a kerületi klubjaink rendezvényein.

KerületKerületi vezető neveTelefonszáma:Klubnap időpontjaHol
I.Dr. Szalkó Anna30 599 31 16Hónap első kedd 14-17 óraMárai Sándor Művelődés Ház (I.Krisztina tér 1.)
II.Dr. Szalkó Anna30 599 31 16Hónap első kedd 14-17 óraMárai Sándor Művelődés Ház (I.Krisztina tér 1.)
III.Bánáti  Istvánné20 943 23 22Hónap második hétfő 14 óraEsernyős Óbudai Kult.Sport Kft. (III.Fő tér 2)
III.Berger Veronika30 609 93 69Hónap utolsó hétfő 14-16 óraBékásmegyeri Közösségi Ház (III.Csobánka tér 5)
IV.Németh Anna20 547 50 07Hónap harmadik kedd 11-13 óraPolgár Centrum Tükrös terem (IV.Árpád út 66)
IV.Koller Sándor70 618 02 92Kedd,péntek 10-14 óraBp.IV.Nádasdy Kálmán u. 17.
V.Becsey János30 623 10 66  
VI.Herczlné Rohonyi Olga20 950 79 50Hónap utolsó szerda 16 óraEÖTVÖS 10. Közösségi és Kulturális Színtér
VII.Herczlné Rohonyi Olga20 950 79 50Hónap utolsó szerda 16 óraEÖTVÖS 10. Közösségi és Kulturális Színtér
VIII. —   
IX. —   
X.Mudrony Józsefné30 850 42 22Hónap első szeda 14-17 
XI.Birtalan Lászlóné30 654 26 75  
XII.Berger Veronika30 609 93 69Hónap harmadik csütörtök 14 óraGondozó Központ (XII.Kiss János altábornagy u.33.)
XIII.Kogon Mihály20 569 50 19Hónap utolsó hétfő 14 óraCivilek Háza (XIII. Váci út 50.)
XIV.Sebestyén Lajosné30 360 77 51Hónap utolsó péntek 15 óra 
XV.Kiss Sándor20 229 23 44  
XVI.Tábiné Hidvégi Csilla30 346 66 99Hónap harmadik kedd 14 óraDerűs Alkony (XVI. János. u. 49.)
XVII.Horváth  Andrásné30 368 56 00Hónap utolsó hétfő 14 óraVigyázó Sándor Művelődési Ház (XVII.Pesti út 113.)
XVIII.Szabó Imre7044-940Hónap második péntek 15-18 óraHol?
XIX.Csizovszky Andrea20 345 60 15Hónap első péntek 15-17 óraKispesti Kaszinó 1191. Bp. Fő u. 42.
XX-XXIII.Kovács Józsefné20 502 27 07Minden héten hétfőn 9-12 óraCsili Művelődési Központ (XX.Nagy Győri István u. 4-6.)
XXI. —   
XXII.Forró Tamásné20 372 67 17Hónap első kedd 14-17 óraKlauzál Gábor Műv.Ház (XXII.Nagytétényi út 31-33.)

Bemutatkozó videók:

I. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/1091246834873880

III.kerület, Békásmegyer:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/1786071671779331

VI. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/472945588283698

VII. kerület: https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/562068812417271

XII. kerület:

https://www.facebook.com/mozgasserultekbudapestiegyesulete/videos/816670479404550

A „Játék összeköt!” befogadó játszótérépítés program

A Szerencsejáték Zrt. kezdeményezésére Magyarországon egyedülálló, befogadó, mindenki számára használható játszóterek épülnek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké. 

A befogadó játszóterek olyan közösségi létesítmények, amelyekben a fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt tudnak játszani. A játszótéren elhelyezett játékok nem csupán akadálymentes élményszerzési lehetőséget, de elfogadó látásmódot és nyitott hozzáállást is kínálnak már egészen fiatal kortól.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete a Szerencsejáték Zrt. felkérésére a projektben folyamatosan részt vesz, az egyetemes tervezési és akadálymentesítési feladatokat segíti.

Az egyetemesen tervezett játszóterek: befogadó, inkluzív, mindenki számára tervezett játszóterekként nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezési metódussal létrehozott projektek is. A játszótéren megjelenő inkluzív játszótéri elemek olyan, az együtt játszás lehetőségét biztosító játékok, melyek nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok biztosításával.

Ezen a héten átadták a 19. és a 20. ilyen játszóteret az országban, Szekszárdon és Pécelen.

https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot?fbclid=IwAR2nc9JVgPJ56pL1hhUR5waxjJOT57K7lYkyj3ykKdK9C_hdf-e0Q4FJWSk

Érzékenyítő órák

Egyesületünk a XIII. kerületi Önkormányzat felkérésére érzékenyítő órát tartott két kerületi általános iskolában, 5. és 6. osztályos fiatalok számára.

Minden, amit jelenleg a nyugdíjról tudni érdemes

forrás: https://rehabportal.hu/minden-amit-jelenleg-a-nyugdijrol-tudni-erdemes/

A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatója a nyugdíjban és egyes más ellátásban részesülőket érintő, 2022. novemberi intézkedésekről.

2022 novemberében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság

 • 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 4,5 százalékos kiegészítő emelést hajt végre,
 • felemeli a rokkantsági járadék összegét,
 • gondoskodik az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak életjáradékának kiegészítő emeléséről, valamint
 • a nyugdíjprémium és egyszeri juttatás kifizetéséről.

A 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár.

A nyugdíjprémium, az egyszeri juttatás utalásáról, a 2022. novemberi kiegészítő emelés végrehajtásáról, illetve a 2022. január-október hónapokra járó emelés, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó emelés összegének folyósításáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

Postai kifizetés esetén a november havi emelt összegű ellátás, a nyugdíjprémium, az egyszeri juttatás, a 2022. január-október hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelés összege a november havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre.

A postai utalványon a november havi ellátás mellett a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel.

Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a plusz összegek (azaz a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) kerülnek ügyfeleink számláin jóváírásra.

Külföldi bankszámlára történő folyósítás esetén a 4,5 százalékos emelés visszamenőlegesen járó összege, a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelés a 2022. november havi ellátással összevontan, egy tételként kerül utalásra.

A nyugdíjprémium, az egyszeri juttatás és a 4,5 százalékos kiegészítő emelés jogosultsági feltételei, összege

 A nyugdíjprémium

A nyugdíjprémiumra jogosultak köre

A nyugdíjprémium azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. év legalább egy napján, valamint 2022 novemberében is

 • öregségi nyugdíjban, mezőgazdasági járadékban részesülnek, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt már 2022. előtt betöltötték, vagy
 • özvegyi nyugdíjban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat), árvaellátásban vagy szülői nyugdíjban részesülnek.

A nyugdíjprémium összege

A nyugdíjprémium összegét a 2022. évre várható GDP növekedés 4 százalékos mértékének 3,5-del csökkentett összege (0,5) és a jogosult személy november hónapra folyósított nyugellátása 25 százalékának, de legfeljebb 20.000 forintnak a szorzata adja. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium kiszámításához nem lehet a törvényben meghatározott 20.000 forintnál nagyobb összeget alapul venni abban az esetben sem, ha a folyósított nyugdíj egynegyed része ennél magasabb összeg.

Például a nyugdíjprémium összege 0,5 x 20.000 = 10.000 forint abban az esetben is, ha az öregségi nyugdíj összege 116.000 forint, aminek a 25 százaléka 29.000 forint, mivel legfeljebb 20.000 forintot lehet a számításhoz figyelembe venni. Egyszerűbben fogalmazva, ha a folyósított nyugellátás összege eléri vagy meghaladja a havi 80.000 forintot, akkor nyugdíjprémiumként a maximálisan kiszámítható 10.000 forint kerül kifizetésre.

Amennyiben a jogosult több, nyugdíjprémiumra jogosító ellátásban is részesül, a nyugdíjprémium összegét ezen ellátások együttes összege után kell kiszámolni, azonban ebben az esetben is legfeljebb 20.000 forintot lehet alapul venni a nyugdíjprémium számításához.

Az egyszeri juttatás

Nyugdíjprémium helyett egyszeri juttatást kapnak azok a személyek, akik 2022. novemberében ideiglenes özvegyi nyugdíjban, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, vagy 2022-től megállapított öregségi nyugdíjban részesülnek, továbbá a vonatkozó jogszabályban megjelölt más ellátásban részesülő személyek.

Egyszeri juttatásra jogosító ellátások

A nyugdíjprémiumra nem jogosító nyugellátás vagy mezőgazdasági járadék, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, a táncművészeti életjáradék, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a baleseti járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a fogyatékossági támogatás, a vakok személyi járadéka, a rokkantsági járadék, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás, a polgármesterek közszolgálati járadéka, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatás, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatása, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatás, a hadigondozásról szóló törvény alapján járó rendszeres pénzbeli ellátások, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelések, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a nemzeti gondozási díj, a házastársi pótlék, a házastárs után járó jövedelempótlék.

Az egyszeri juttatás összege

Az egyszeri juttatás kiszámítása is a nyugdíjprémiumnál ismertetett számítás szerint történik.

Ehhez a jogosultnak járó, nyugdíjprémiumra vagy egyszeri juttatásra jogosító ellátás összegét össze kell adni, ezen együttes összegre kell a nyugdíjprémium kiszámítására vonatkozó szabályok szerinti számítást elvégezni, majd ennek végeredményéből le kell vonni a jogosultnak járó nyugdíjprémium összegét, és a különbséget kell egyszeri juttatásként folyósítani.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nyugdíjprémiumként és egyszeri juttatásként összesen, személyenként maximum 10.000 forint kerülhet kifizetésre.

A novemberi kiegészítő emelés

Ha az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete egy százalékpont fölötti, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

2022 januárjában a nyugdíjak és más ellátások 5 százalékkal, majd 2022. június 1-jétől – 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – további 3,9 százalékkal emelkedtek. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott, fogyasztói árnövekedésre vonatkozó adatok alapján 2022. november hónapban 4,5 százalékos emelésről döntött a Kormány.

A kiegészítő emelés mértéke

2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – 4,5 százalékkal emelkednek azok az ellátások, amelyekre a 2022. január 1-i emelés járt. Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás összegére is jár.

Az emelésre kerülő ellátások

A nyugellátások és egyes más ellátások 2022. november havi kiegészítő emeléséről szóló 375/2022. (X. 5.) Korm. rendelet értelmében a novemberi kiegészítő emeléssel érintett ellátások a következők:

öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátás, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, táncművészeti életjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék, bányászok egészségkárosodási járadéka, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadéka, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás, polgármesterek közszolgálati járadéka, honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatás, honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatása, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatás, a hadigondozásról szóló törvény alapján járó rendszeres pénzbeli ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, nemzeti gondozási díj és az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelések.

A kiegészítő emelés megilleti

 • a 2021. december 31-ét követő időponttól megállapított vagy folyósított, a felsorolás szerinti saját jogú ellátásban részesülő személyt is, ha ezt az ellátását a januári emelésre jogosító ellátása helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátás megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapították meg,
 • a 2021. december 31-ét követő időponttól megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban vagy bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő személyt is, ha az ellátását 2022. január 1-jét megelőzően megállapított rokkantsági járadékának vagy januári emelésre jogosító rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának, baleseti járadékának vagy bányászok egészségkárosodási járadékának megszűnését követő naptól állapították meg.

A kiegészítő emelésre való jogosultság akkor is fennáll, ha az ellátásokban több, a fentiek szerinti változás következett be.

A megállapítás időpontjától kezdődően emelkedik a 2021. december 31-ét követő időponttól megállapított özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, ha az ellátás kiszámításának alapja az elhunyt jogszerző 2022. január 1-jét megelőző időponttól megállapított saját jogú ellátása.

Ha egy személy részére egyidejűleg több, a fentiekben felsorolt és emelendő ellátás kerül folyósításra, az ellátások emelése külön-külön megtörténik.

Azok esetében, akik részére a saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat ún. együttfolyósítási összeghatárban folyósítják, ez az összeghatár 2022. november 1-jétől – 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – 117 170 forintra emelkedik.

Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a jogosultakat a folyósított nyugdíjrész alapján illeti meg az emelés.

A külföldi szolgálati idő figyelembevételével megállapított nyugellátás esetén a magyar nyugdíjrészt, illetve nyugdíjat kell az emelés során figyelembe venni.

A 2022. november 1-je előtt megszűnt ellátások emelése

Ha a 2022. januárban felemelt ellátásra való jogosultság 2022. november 1-jét megelőzően megszűnt, és – új ellátásra jogosultság esetén – a korábbi ellátás helyett megállapított új ellátás összege a jogszabály alapján nem emelkedik, akkor az emelés egy összegben illeti meg a megszűnt ellátás jogosultját.

A megszűnt ellátás után járó kiegészítő emelés arányos részének egyösszegű kifizetését a jogosult, illetve elhalálozása esetén hozzátartozója vagy örököse írásbeli kérelmére utalja ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

A rokkantsági járadék emelése

A nyugellátások emelésével egyidejűleg a rokkantsági járadék is emelkedett visszamenőleg, havi összege 2022. január 1-jétől 46 805 forint. A rokkantsági járadék emeléséről, a 2022. január-október hónapokra járó különbözet, valamint a tizenharmadik havi rokkantsági járadékra járó emelés utalásáról, illetve 2022. évi kezdő időponttól megállapított rokkantsági járadék esetén a megállapítás kezdő időpontjától járó emelési különbözet utalásáról hivatalból gondoskodik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény alapján a jogosultakat megillető életjáradék emelése

A nyugellátások emelésével egyidejűleg az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény alapján járó életjáradék kiszámításául szolgáló alapösszeg is visszamenőleges hatállyal emelkedik, 2022. január 1-jétől 124 150 forintra. A már folyósított életjáradék novemberi emeléséről, a visszamenőleg járó különbözet utalásáról, illetve 2022. évi kezdő időponttól megállapított életjáradék esetén a megállapítás kezdő időpontjától járó emelési különbözet utalásáról legkésőbb november 30-áig gondoskodik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék emelése

A nyugellátások emelésével egyidejűleg a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék 2022. évben történő megállapítása esetén irányadó összeghatár is 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelkedett, saját jogon járó pótlék esetén 248 760 forintra, hozzátartozói jogon járó pótlék esetén pedig 124 385 forintra.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a már folyósított pótlék novemberi emeléséről, a január- október hónapokra járó emelési különbözet, valamint a tizenharmadik havi pótlék emelésének utalásáról, illetve 2022. évi kezdő időponttól megállapított nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék esetén az emelési különbözet utalásáról hivatalból gondoskodik.

Novemberben érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíj prémium és az egyszeru juttatás.

eredeti cikk: http://www.meosz.hu/blog/novemberben-erkezik-a-kiegeszito-nyugdijemeles-a-nyugdij-premium-es-az-egyszeri-juttatas/

Novemberben érkezik a januártól visszamenőlegesen járó 4,5 százalékos mértékű kiegészítő emelés a nyugdíjban, illetve egyéb ellátásban részesülők számára. Úgyszintén novemberben számíthatnak a legfeljebb 10.000 forint összegű  nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, illetve az egyszeri juttatásra az egyéb ellátásra jogosultak. Aki egyidejűleg több ellátást is kap, annak valamennyi járandóságára vonatkozik az emelés. Az összegeket automatikusan utalják az érintetteknek. Kérelmezniük kell ugyanakkor a folyósítását azoknak, akiknek az ellátása 2022. november 1. előtt megszűnt és/ vagy nem állapítottak meg helyette új ellátást, vagy megállapítottak ugyan másik ellátást, de az nem felel meg az alább részletezendő feltételeknek. A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell benyújtani.

Kik jogosultak a kiegészítő emelésre?

A novemberi ellátás összege alapján számított 4,5 százalékos mértékű kiegészítő emelésre számíthatnak novemberben azok a nyugdíjban, illetve egyéb ellátásokban részesülők, akik a januári emelésre is jogosultak voltak, vagyis ellátásukat még 2022. január 1. előtti időponttól állapították meg.  A kiegészítő emelés érinti – egyebek mellett – az öregségi nyugdíjasokat, az özvegyi nyugdíjban és az árvaellátásban részesülőket, az egyéb ellátások közül pedig – a többi mellett – a rokkantsági, a rehabilitációs ellátásra, a fogyatékossági támogatásra, a vakok személyi járadékára, a rokkantsági járadékra, illetve a hadigondozottak pénzbeni ellátásaira jogosultakat. A rokkantsági járadék emelését nem százalékosan állapítják meg, hanem az a vonatkozó kormányrendelet értelmében az eddigi 44.785 forintról 46.805 forintra változik.

A fogyatékossági támogatásra, illetve vakok személyi járadékára jogosultakat megillető emelés összegét a részükre novemberben folyósított, októberre járó ellátásuk alapján számítják ki.

Aki egyidejűleg több ellátást is kap, az emelést ezek mindegyikére vonatkozóan külön hajtják végre.

Azok, akiknek az ellátását ebben az évben állapították meg, az alábbi esetekben számíthatnak mégis a kiegészítő emelésre:

 • ha ebben az évben olyan ellátás megszűnése után váltak jogosulttá újraszámítás nélkül új ellátásra, mellyel kapcsolatban a januári emelést megkapták;
 • ha rokkantsági járadék, illetve rokkantsági ellátás, vagy rehabilitációs ellátás megszűnését követő naptól állapítanak meg valakinek rokkantsági ellátást 2022-ei időponttól;
 • aki idén vált ugyan jogosulttá hozzátartozói nyugellátásra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás stb.), azonban ellátását az elhunyt hozzátartozója olyan saját jogú öregségi nyugdíja alapján állapítják meg, amire ő január 1-jét megelőzően már jogosult volt.

A kiegészítő emelés január 1-jétől visszamenőlegesen jár, amit külön kérelem nélkül folyósítanak úgy, hogy a novemberi ellátás már emelt összegben érkezik. Ezzel együtt szintén novemberben utalják ki egyösszegben a januártól-októberig járó emelési különbözetet, valamint aki a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve ellátásra is jogosult, ezen ellátásra járó emelési különbözetet.

Kiknek kell kérelmezniük?

Nem utalják automatikusan, tehát kérnie kell az emelési különbözet időarányos részének folyósítását azoknak, akiknek az ellátása 2022. november 1. előtt megszűnt és/ vagy nem állapítottak meg helyette új ellátást, vagy megállapítottak ugyan másik ellátást, de az nem felel meg a fent felsorolt feltételeknek. Így például az új ellátást nem közvetlenül a korábbi ellátás megszűnését követő naptól, hanem egy későbbi időponttól állapították meg, vagy például ha rokkantsági ellátás megszűnése után nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásra válik jogosulttá az érintett stb.

Ha az ellátásban részesülő személy elhunyt, az őt megillető emelési különbözet kiutalását hozzátartozójának, illetve örökösének kell kérnie.

Nyugdíjprémium vagy egyszeri juttatás

A kormányrendelet alapján idén a legfeljebb 10.000 forint összegű nyugdíjprémiumra az lehet jogosult, aki 2021-ben legalább 1 nap, továbbá 2022 novemberében is a társadalombiztosítás keretében járó nyugellátásban részesül. Mindazon nyugdíjasok, akik nyugdíjprémiumra nem jogosultak, valamint akik valamilyen egyéb ellátásban (például: rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rokkantsági járadékban stb.) részesülnek – a prémiummal azonos módon kiszámított – ún. egyszeri juttatásra jogosultak.

A nyugdíjprémium, illetve egyszeri juttatás mértéke a november havi ellátás 25 %-ának, legfeljebb azonban 20.000,- forintnak a 0,5-szerese. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a prémium, illetve egyszeri juttatás maximális összege 10.000,- Ft lehet akkor is, ha az ellátás összegének 25 %-a ennél magasabb, vagy ha valaki egyidejűleg több – prémiumra, illetve egyszeri juttatásra egyaránt jogosító – ellátásban is részesül, mivel ezeket összeadva kell az egyösszegű kifizetés mértékét kiszámítani.

A fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka esetén az egyszeri juttatást az ellátások  2022 novemberében folyósított, 2022. október hónapra járó összegét (vagyis az emelés előtti összeget) figyelembe véve kell kiszámítani. A nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatást szintén novemberben kapják meg az arra jogosultak.

A novemberben elhunyt ellátásban részesülő után hozzátartozója, illetve örököse kérheti a prémium, illetve az egyösszegű juttatás kifizetését.