Google térképről tudni kell

A Google már nem éri be néhány cookie elhelyezéssel vagy e-mail cím begyűjtéssel! A Google Maps július közepétől fizetős lett! Íme a legfontosabb, mindenkit érintő tudnivalók.

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy számos Google alkalmazás és funkció használata ingyenes. Ha az ingyenesség azt jelenti, hogy pénzt nem kell fizetnünk érte, akkor valóban az. Volt.

A Google Maps Platform használata ugyanis 2018. július 16-tól fizetős lett!

A fizetős új Google Maps Platform 3 részből áll: Maps, Routes és Places.

A Maps-sel az eddigiekkel megegyezően egy-egy pontot lehet megmutatni térképen, mint pl. az irodánk helyét, a képzési központok helyeit, stb. A Routes-szal útvonalak tervezhetőek, a Places pedig a közelben lévő helyszínek fontosabb adatait mutatja meg, mint pl. cím, elérhetőségek, távolság vagy éppen a hely pontszáma.

Ezek ingyenességnek 2018. július 16-tól vége!

Aggodalomra azonban semmi ok, mert a Google Maps használata havonta 200 USD költségkeretig továbbra is ingyenes, ami a legtöbb magyar kis- és középvállalkozás igényeit le is fedi.

Itt megnézheted, mi is fér bele ebbe a havi 200 USD-nyi ingyenes keretbe!

TÉVHIT:„ A honlapomnak nincs nagy forgalma, így nekem biztosan elég lesz a havi 200 USD ingyenes keret, így nincs semmi teendőm!”

A Google Maps további használatához minden esetben API kulcs regisztráció és Google Cloud Platform számlafiók nyitás szükséges, mely néhány kattintással itt megtehető.

Igen, akkor is, ha a betöltések díja a 200 USD-os kereten belül marad.

Az új Google Maps Platform tehát a havi 200 USD-os költségkeretig továbbra is ingyenesen használható, költség csak az ezt meghaladó használat esetén jelentkezik, ami ezzel a kalkulátorral könnyedén kiszámolható.

A PatroNet CMS rendszerű honlaptulajdonosoknak az API kulcs regisztrációt és a Google Cloud Platform számlafiók nyitást önállóan kell elvégezniük, mert ha a rendszerünkben üzemelő honlapokat egyként regisztrálnánk, a hívások összeadódnának.

Forrás: https://www.patronet.hu/

Vagy, ha önállóan kívánja elkészíteni: Regisztráció folyamata

Forrás: https://blog.fws.hu/