Magunkról

Egyesületünk 1977-ben alakult, alapító okiratát 19 alapító tag írta alá.

Alapítók

Az alapítók között voltak mozgássérült emberek, gyógytornászok és orvosok is. Akkoriban az volt az elképzelés, hogy úgy működjön, mint a Rehabilitációs Társaság.
Azóta az Egyesület irányítását maguk a mozgássérült emberek vették kézbe és a budapesti mozgalom a „semmit rólunk nélkülünk” elve alapján végzi munkáját. Egyesületünk szoros együttműködésben dolgozik más fogyatékosságot képviselő szervezetekkel.

Két szintű érdekképviselet

Budapesten a mozgássérült embereknek két szintű érdekképviselet alakult ki. Nagyon aktív és ember közeli a kerületi szervezetek munkája. 21 helyi szervezetünk van:

Budavári, Óbuda, Békásmegyer, Újpest, Káposztásmegyer,
Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros, Ferencváros,
Kőbánya, Újbuda, Hegyvidéki, Angyalföldi, Zugló, Újpalota,
Mátyásföld, Rákoskeresztúr, Pestszentlőrinc, Kispest, Budafok-Tétény.

Tevékenységünk Budapest határán is túlnyúlik, hiszen a fővárossal szomszédos Vecsésnek a helyi szervezete is Egyesületünk részre.

Betegség csoport szerinti képviseletet a II. kerületben működő Reuma klub lát el. Az Egyesület keretében működik még az egyre aktívabb ifjúsági tagozat is.

Kerületi szervezeteinket aktivisták működtetik. Nagyon fontos szerepük van az egyének problémáinak megoldásában, a hovatartozás érzésének megteremtésében.

A szervezetek számon tartják, felkutatják a kerületben, számos esetben otthonukból kimozdulni nem képes sorstársakat, rendszeresen meglátogatják az egyedülálló betegeket, és nagyon sokat tesznek azért, hogy a karácsonyi ünnepek táján mindenki úgy érezze: közösséghez tartoznak. Ezzel olyan hiánypótló feladatot látnak el, amely egyetlen hatóság működési feladatainak sem része. A szervezetek helyi közösség teremtő munkájukon túlmenően, partnerségi viszonyban a kerületi önkormányzatokkal, ellátják nemcsak tagjaik, de a kerület valamennyi mozgássérült lakosának helyi szintű érdekképviseletét is.

Budapesti szintű érdek-képviseleti munkánkat a két helyszínen, Budán és Pesten működő központunkban végezzük.

Mindkét helyszínen tartunk telefonos és személyesen ügyfélszolgálatot.
Bár ügyfélszolgálatunk a sorstársi, a fogyatékos emberek jogaira és kötelességeire vonatkozó információnyújtáson kívül már az Egyesület támogató és otthonápolási szolgáltatásait is szervezi, mégsem váltunk hivatallá.
Megmaradt a sortársi, ember-ember közötti viszonyunk az ügyfélszolgálaton megjelenő érdeklődőkkel. Nem szeretnénk, ha bárki is csak ügyfélként érezné magát.
Szolgáltatásaink révén egyesületünk felé egyre nagyobb az érdeklődés, tagságunk folyamatosan nő.

Tagságunk

Egyesületünk fennállása alatt mintegy 10  000 fő került bejegyzésre tagként.  

Aktuális tagnyilvántartó rendszerünk közülük azokat a tagokat tartja nyilván, akik aktív, közvetlen kapcsolatban vannak az Egyesülettel (pl. tagdíjat fizetnek, információt kérnek, rendezvényeinken részt veszne, stb.). Ez alapján 5634 tagunk van.

A tagság nem és kor szerinti összetételét a mellékelt táblázatok, grafikonok  mutatják.

Közhasznú szervezetként a tagjainkon kívül a Budapesten élő mozgáskorlátozottak közösségformálását, érdekképviseletét és ügyeik érdekérvényesítését is ellátjuk. Támogató szolgálatunkat minden fogyatékossági csoport számára biztosítjuk. Dolgozóink szintén több féle fogyatékossági csoportból kerülnek ki.  Rendezvényeink mindenki számára nyitottak.

Tagjaink életkor szerinti megoszlásának statisztikája letölthető formátumban

osszegzes_tagjaink_eletkorsz_megoszlasa