Magunkról

Egyesületünk 1977-ben alakult, alapító okiratát 19 alapító tag írta alá. Az alapítók között voltak mozgássérült emberek, gyógytornászok és orvosok is. Akkoriban az volt az elképzelés, hogy úgy működjön, mint a Rehabilitációs Társaság. Azóta az egyesület irányítását maguk a mozgássérült emberek vették kézbe és a budapesti mozgalom a „semmit rólunk nélkülünk” elve alapján végzi munkáját. Egyesületünk szoros együttműködésben dolgozik más fogyatékosságot képviselő szervezetekkel.

Kétszintű érdekképviselet

Budapesten a mozgássérült embereknek két szintű érdekképviselet alakult ki. Nagyon aktív és ember közeli a kerületi szervezetek munkája. Huszonkét helyi szervezetünk van:

Budavári, Óbudai, Békásmegyeri, Újpesti, Káposztásmegyeri, Belváros-Lipótvárosi,
Terézvárosi, Erzsébetvárosi, Józsefvárosi, Ferencvárosi,
Kőbányai, Újbudai, Hegyvidéki, Angyalföldi, Zuglói, Rákospalota-Pestújhely-Újpalotai,
Mátyásföldi, Rákosmentei, Lőrinci, Kispesti, Erzsébeti, Budafok-Tétényi.

Az egyesület keretében működik egy ifjúsági tagozat is. Tevékenységünk Budapest határán is túlnyúlik, hiszen a fővárossal szomszédos Vecsés helyi szervezete is egyesületünk része.

Kerületi szervezeteinket aktivisták működtetik. Nagyon fontos szerepük van az egyének problémáinak megoldásában, a hovatartozás érzésének megteremtésében. A szervezetek számon tartják, felkutatják a kerületben élő, számos esetben otthonukból kimozdulni nem képes sorstársakat, rendszeresen meglátogatják az egyedülálló betegeket, és nagyon sokat tesznek azért, hogy a karácsonyi ünnepek táján mindenki úgy érezze: tartozik egy közösséghez. Ezzel olyan hiánypótló feladatot látnak el, amely egyetlen hatóság feladatainak sem része. A szervezetek helyi közösségteremtő munkájukon túlmenően, partnerségi viszonyban a kerületi önkormányzatokkal, ellátják nemcsak tagjaik, de a kerület valamennyi mozgássérült lakosának helyi szintű érdekképviseletét is.

Budapesti szintű érdekképviseleti munkánkat a XIII. kerületi, Hegedűs Gyula utcai központunkban végezzük. Itt telefonos és személyes ügyfélszolgálatot tartunk fent. Bár ügyfélszolgálatunk a sorstársi, a fogyatékos emberek jogaira és kötelességeire vonatkozó információnyújtáson kívül már az egyesület támogató és otthonápolási szolgáltatásait is szervezi, mégsem váltunk hivatallá. Megmaradt a sortársi, ember-ember közötti viszonyunk az ügyfélszolgálaton megjelenő érdeklődőkkel. Nem szeretnénk, ha bárki is csak ügyfélnek érezné magát. Szolgáltatásaink révén egyesületünk felé egyre nagyobb az érdeklődés, tagságunk folyamatosan nő.

Tagságunk

Egyesületünk fennállása alatt mintegy 10  000 fő került bejegyzésre tagként. Aktuális tagnyilvántartó rendszerünk közülük azokat a tagokat tartja nyilván, akik aktív, közvetlen kapcsolatban vannak az egyesülettel (tagdíjat fizetnek, információt kérnek, rendezvényeinken részt vesznek stb.).

Ez alapján 5634 tagunk van.

A tagság nem és kor szerinti összetételét a mellékelt táblázatok, grafikonok  mutatják.

Közhasznú szervezetként a tagjainkon kívül a Budapesten élő mozgáskorlátozottak közösségformálását, érdekképviseletét és ügyeik érdekérvényesítését is ellátjuk. Támogató szolgálatunkat minden fogyatékossági csoport számára biztosítjuk. Dolgozóink szintén többféle fogyatékossági csoportból kerülnek ki.  Rendezvényeink mindenki számára nyitottak.

Tagjaink életkor szerinti megoszlásának statisztikája letölthető formátumban

osszegzes_tagjaink_eletkorsz_megoszlasa

Egyesületünk tisztségviselői

Elnök: Kogon Mihály

Elnökhelyettes: Herczlné Rohonyi Olga

Tiszteletbeli elnök: Földesi Erzsébet

Elnökség: Gábor Imola, Halas Emese, Koller Sándor, Papp Mihály, Tábiné Hídvégi Csilla

Felügyelő Bizottság: Forró Tamásné elnök, Mátrai István Antal, Szilágyi Klára

Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontunkról 

Egyesületünk 2013-ban létrehozta Magyarország első és azóta is egyedülálló Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját (ETIKK), melynek célja annak a tervezési módszernek a bemutatása és elterjesztése, amely mindenki, így a fogyatékos személyek igényeit is figyelembe veszi. Az ETIKK azonban nemcsak a fogyatékos emberek szempontjait képviseli, hanem az idősebb korosztályét, a balkezesekét, a nőkét, kismamákét és a gyermekekét is. Mindenkiét, akikre az „átlagra” történő tervezés során a legtöbbször nem figyelnek.

A Lurdy Házban működő Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont bemutatóterem és aktív iroda egyben, ahol különböző fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, rehabilitációs szakmérnök vezetésével. A munkatársak felhasználói tesztcsoportként segítik a tervezők, kivitelezők és termékfejlesztők munkáját, akik elméleti tudásukat ezáltal olyan gyakorlati ismeretekkel bővíthetik, amelyet senki mástól nem kaphatnak meg, csak maguktól a speciális igényű jövőbeni felhasználóktól. A tervezők számára ez nagy segítséget jelent, hiszen csak és kizárólag velük együtt tudják megtervezni a körülöttünk levő világot úgy, hogy azt a fogyatékos emberek, az idősek, a gyermekek is tudják használni.

A Központ emellett érzékenyítést, eszköztesztelést, egyetemes tervezési és akadálymentesítési tanácsadást végez, munkáltatók számára akadálymentes munkahely-mintát mutat be, és vállalja épületek egyetemes tervezés szerinti auditját is. Együttműködik a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemmel, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával, a Közbeszerzési Hatósággal, a Budapesti Építész Kamarával.

További információk az ETIKK-ről: http://www.etikk.hu/