Utasjogok a vasúti közlekedésben – Mi a te történeted?

- Egyesületi hír

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) részt vesz annak az európai uniós rendeletnek a módosításában, amely a vasúti közlekedésben résztvevő utasok jogaival foglalkozik.  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:52017PC0548


A szervezet szeretné elérni, hogy rendelet törölje el az előzetes értesítés szükségességét akkor, amikor a fogyatékos emberek a szolgáltatást igénybe kívánják venni, így biztosítva más utasokkal azonos esélyeket számunkra is. Az elvárás ugyanis az, hogy a pályaudvarok tárgyi és személyi felkészültsége állandóan legyen biztosítva a fogyatékossággal élő utasok fogadására.

Az eredményes lobbitevékenységhez az EDF most a tagországokban élő fogyatékos emberek segítségét kéri. Olyan példákat vár tőlük, amelyek bemutatják, hogy a pályaudvaron nyújtott segítség nem működött, vagy pedig olyan jó példákat, amikor a segítségnyújtás előzetes bejelentés nélkül is működött.

Az eddig érkezett bejelentések például: „3 héttel az utazás előtt megrendeltem a vonatot. 2 nappal az utazás előtt visszaigazolást kaptam, 45 perccel az indulás előtt pedig kiderült, hogy nem volt beemelő a vonaton. Be kellett másznom a vonatba, mert a segítő nem jelent meg.”

Kérjük a tagjainkat és minden érintettet, hogy a fentiekkel kapcsolatos tapasztalataikat legkésőbb 2018. július 31-ig röviden írják meg nekünk a pestikozpont@mbeinfo.hu email címre Vasúti közlekedés tárggyal. A példákat összegyűjtjük és eljuttatjuk az EDF-nek!

 

Köszönettel:

MBE

Közösségi megosztás