Pályázati támogatást nyert egyesületünk az egyetemes tervezés népszerűsítésére

- Egyesületi hír

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és annak Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja támogatást nyert az egyetemes tervezés megismertetésére, terjesztésére a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) pályázatán. A projekt keretében előadásokra, érzékenyítő tréningekre kerül sor, online tananyag készül a BME hallgatóinak és egy példatárban megjelennek majd az egyetemes tervezés hazai jó példái is.

Az egyetemes tervezési mód olyan épített környezetet, termékeket, szolgáltatásokat és alkalmazásokat hoz létre, amelyek nemre, korra, fogyatékosságra, termetre tekintet nélkül mindenki számára egyaránt használhatóak. Bár az egyetemes tervezés követelménye több hazai jogszabályban is megjelenik, a tervezési mód, annak szemlélete még mindig csak kevesek által ismert és még kevesebbek által alkalmazott, ezért az ETIKK célja, hogy minden lehetséges módon megismertesse és terjessze ezt a szemléletet.

A júniusig tartó projekt keretében az ETIKK és szakértői előadásokat, érzékenyítő tréningeket tartanak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak, építészeknek és közbeszerzési szakembereknek. A tervező hallgatók számára készül egy, az egyetemes tervezést bemutató online tananyag, és egy online kiadvány, amely az egyetemes tervezés hazai jó példáit, gyakorlatát lesz hivatott bemutatni.

A program keretében Földesi Erzsébet, az MBE és az ETIKK vezetője előadást tartott a Közbeszerzési Hatóság Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés című nemzetközi konferencián, ahol hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy az egyetemes tervezés szempontjai a hazai közbeszerzési kiírásokban világosan megjelenjenek, emellett a kiírásoknál konzultálni kell a fogyatékos emberek szervezeteivel is.

2018. január 15.

Gábor Imola

MBE

Közösségi megosztás