Esélyt a tehetségeknek – koncert a fogyatékossággal élő művészekért

- Egyesületi hír

Félmillió forint adomány gyűlt össze azon a keddi, jótékonysági koncerten, amelyet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete a Poli Farbe Kft., a Sola Scriptura Teológiai Főiskola Énekkara és a VSD Kórus támogatásával rendezett meg azzal a céllal, hogy fiatal, fogyatékossággal élő művészeket támogasson.

Az eseményen, amelynek az Aranytíz Művelődési Ház adott otthont, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola Énekkara és VSD Kórus adott elő egyebek mellett Bach, Handel, Vivaldi darabokat Kassainé Garamvölgyi Rita és Erdész Gábor vezényletével. Közreműködött: Eckhardt Gábor, Tóth Judit, Geiger Estilla, Borbély Miklós, Pásztor Adrienn, Kovács Ildikó, Gecse Júlia, Gungl Ábel.

Kogon Mihály, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elnöke köszöntőjében elmondta: az egyesület nem először karol fel művészeket. A Poli Farbeval együttműködve 2012-ben több, fogyatékossággal élő festőművészt támogattak, akik ép festőművész társaikkal rendezhettek közösen kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. Az MBE vallja, hogy egyetlen tehetség sem veszhet el azért, mert hátrányokkal indul. A művészi alkotás lehetőséget ad az egyéni képességek megerősítésére, kiteljesítésére, a fogyatékos emberek önazonosságának megerősítésre, s ezzel a közösség erősítésére is – zárta mondandóját Kogon Mihály, aki mindenkinek megköszönte a közreműködést a koncert megszervezésében, külön köszöntve Szabó Antalt, a Poli Farbe ügyvezetőjét és az előadóművészeket.

Az összegyűlt adományt az elnök a helyszínen átadta Ughy Veronikának és Paulik Ferencnek.

Ughy Veronika – tenorkürtös tehetség

Veronika végtaghiányosan született 2001-ben, Tapolcán. A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sok segítséget nyújtott neki és családjának. Általános iskolás kora óta játszik tenorkürtön, jelenleg a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban tanul. Már 9. osztályban bekerült a Főiskolai Symphonic Band zenekarba. Tíz éve zenél, ez teszi teljessé az életét. Tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tervezi folytatni. Szeretne eljutni a paksi tuba és euphonium táborba, ahol olyan neves tanároktól tanulhat, akik a példaképei és reményei szerint leendő mesterei lesznek. Januárban tölti be a 18. életévét, régi álma, hogy a jogosítványt szerezzen.

Paulik Ferenc – festő

Paulik Ferenc, Fecó 24 éves. Egy igazán vagány srác, élettel teli, jókedvet és örömet sugárzó ember. Fecó, a FERMINÁTOR kerekesszéket használva éli életét, születéskori oxigénhiány következtében sérült a beszéd- és mozgásközpontja. Nem képes az artikulált beszédre és koordinált mozgásra. A fejére erősített pálcával és kommunikációs tábla segítségével tud másokkal beszélgetni. A fejpálca többfunkcióssá vált, ecsetet erősítve rá csodálatos képeket fest. Gyönyörű gondolatait, vízióit a képeivel fejezi ki. Legkedvesebb elfoglaltsága a festés, ez a tevékenység teszi őt igazán boldoggá, szabaddá. Az a vágya, hogy önálló „műhelye”, festésre alkalmas lakrésze legyen, hogy oda félrevonulva bármikor folytatni tudja alkotó munkáját. Fecóról bővebben itt lehet olvasni: http://jobbveledavilag.hu/feco

A koncerten összegyűlt adomány Veronika táborozását és Fecó műhelyének kialakítását segíti.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett a program szervezésében, adományával vagy munkájával támogatta e nemes célt.

 

G. I.

Közösségi megosztás