Egyeztetés a MÁV-csoport vezetőivel

- Egyesületi hír

A mozgássérült emberek másokkal azonos, egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása a vasúti közlekedésben közös cél, ennek érdekében a jövőben együttműködik a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a MÁV-csoport – állapodtak meg a felek kedden a közlekedési vállalat székházában tartott megbeszélésen.

A találkozó azt követően jött létre, hogy egy, a fővárosban élő, kerekesszéket használó mozgássérült hölgy segítségért fordult hozzánk a vasúti közlekedésével kapcsolatos nehézségei miatt, és közbenjárásunkat kérte a társaságnál. Egyesületünk az ügyben a MÁV-csoporthoz fordult, a vállalat pedig nyitott volt az egyeztetésre.

A megbeszélésen elmondtuk, hogy érezhető előrelépések történtek a mozgássérült emberek vasúti személyszállításában, a 48 órás előzetes bejelentés ellenére azonban még mindig problémás például – ügyfelünk esetében is – az emelőberendezések működtetése (hiányzik a kulcs, a személyzet nem tudja megfelelően kezelni a szerkezetet), ami kellemetlenséget okoz a kerekesszékkel közlekedő mozgássérült utasoknak. A tapasztalatok ugyanakkor azt is mutatják, hogy azokon a vonalakon, ahol adottak a feltételek, a társaság előzetes bejelentés hiányában is képes megfelelően elszállítani őket. Ezzel kapcsolatban hangsúlyoztuk: a mozgássérült emberek ugyanolyan feltételek mellett szeretnének utazni, mint bárki más, előzetes bejelentés nélkül, akkor, amikor szükségük van rá. Jeleztük, hogy várhatóan a most felülvizsgálat alatt lévő utasjogi uniós szabályozás is meg fogja szüntetni a fogyatékos emberekre vonatkozó 48 órás előzetes bejelentési kötelezettséget a nagyobb vasútállomásokon.

Kiemeltük: rendkívül fontos, hogy a fővárosi vasúti fejlesztésekbe, felújításokba, a kapcsolódó szolgáltatások kialakításába már azok előkészítésekor vonják be a mozgássérült embereket, hogy tapasztalataik, speciális igényeik időben beépülhessenek a folyamatokba. Ehhez felajánlottuk Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontunkat, amely rehabilitációs szakmérnökkel, tapasztalati szakértőkkel olyan megoldásokhoz segíti a közlekedési infrastruktúrát, eszközöket és a szolgáltatást, amelyek minden utas számára használhatók, sőt kényelmesek. Emellett a vasúti személyzet képzésében is közreműködnénk, hogy jobban megismerhessék a fogyatékossággal élő utasok igényeit.

Az együttműködésről szóló javaslatot a MÁV-csoport vezetői örömmel fogadták. Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese a mozgássérült emberek utazási tapasztalatai iránt érdeklődött, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója pedig elmondta: számukra kiemelt fontosságú a fogyatékossággal élő utasok vasúti közlekedéshez történő egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása. Már eddig is számos felújítás történt, sok alacsonypadlós szerelvény közlekedik, a középtávú stratégiájuk megvalósulása esetén pedig a fővárosban és a teljes elővárosi közlekedésben – beleértve Győrt, Székesfehérvárt és Hatvant is – az összes vonalon korszerű, alacsonypadlós szerelvények fognak közlekedni. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: a vasúti szabványok miatt adott a megemelt peronok és a szerelvények padlójának távolsága, ezért a kerekesszékes utasok esetén ezt követően is minden esetben használni kell majd a szerelvények emelőberendezését. Ezeken a vonalakon a szállítást előzetes bejelentés nélkül is biztosítja a társaság.

A találkozót mindkét fél hasznosnak ítélte meg, a következő lépés az együttműködés részleteinek kidolgozása lesz.

Budapest, 2018. október 31.

MBE

Fotók: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság/Soós Botond

Közösségi megosztás