Az Önállóan lakni – közösségben élni felhívása!

- Egyesületi hír

Kedves Barátaink!

„Erre a kutatásra nem elsősorban azért van szükség, mert nincsenek jogaink (hiszen papíron rengeteg minden le van írva), hanem azért, mert ezek a jogok vagy csak papíron léteznek, vagy egyáltalán nem azt tükrözik, ami számunkra valóban szükséges.”

Online felhívás itt >>>

Kérjük, továbbítsátok ezt a felhívást azoknak a mozgássérült embereknek, akik szeretnének kiállni az önálló lakhatáshoz és közlekedéshez fűződő jogaikért!

Az Önállóan lakni – közösségben élni kutatócsapat kilenc mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködése. A csoport 2016 szeptemberében kezdte el közös munkáját egy részvételi akciókutatás keretében. A kutatás célja az, hogy érintettek bevonásával adatelemzések, interjúk, kérdőívek segítségével felmérjük, hogy milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy fogyatékos, kerekesszékkel élő embernek az önálló (azaz semmiképpen nem intézményi) lakhatásra. Hiszünk abban, hogy az önálló lakhatás, az önálló életvitel mindenkit megillet.

Kutatásunk azt tárja fel, hogy ez miért nem valósulhat meg 2017-ben Magyarországon, illetve ha meg is valósul, akkor az érintett emberek milyen problémákkal szembesülnek a mindennapi életükben. Szeretnénk javaslatokat, megoldásokat találni arra, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszumok szülessenek pl. a közlekedés, az oktatás, a munkavállalás, a támogató szolgálatok igénybevétele területén, melyek mind elengedhetetlenek az önálló élethez egy fogyatékos ember esetében (is).

Több tucat interjú, több száz kérdőíves kérdezés és sok száz óra közös beszélgetés után szeptember végén összegezzük a kutatás anyagait. Ezután az Önállóan laki csoport átalakul mozgássérült érdekvédelmi szervezetté, ami a Közélet Iskolájától egyre inkább függetlenül fog működni.

A csoporthoz való csatlakozás előtt szeretnénk az új tagjainkkal személyesen is találkozni, ezért minden érdeklődőt elhívunk egy ismerkedő beszélgetésre. Ha szívesen lennél a csapatunk tagja, töltsd ki ezt az űrlapot, hogy egyeztetni tudjuk a személyes találkozó időpontját. A beszélgetés maximum 1 óráig tart, helyszíne a Premier Kult Café (1085 Budapest, Baross utca 1.)

Az első találkozó, amire minden új tagot szeretettel várunk, 2017. október 3-án 14 órakor lesz az Auróra közösségi házban (1084 Budapest, Auróra utca 11.)

A kutatásról ott olvashatsz részletesen >>>

Az újonnan alakuló érdekvédelmi csoportról pedig itt >>>

Várunk szeretettel!

Az Önállóan lakni – közösségben élni csapata

Közösségi megosztás